Szeretettel köszöntelek a Koktélozók Köre közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Koktélozók Köre vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Koktélozók Köre közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Koktélozók Köre vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Koktélozók Köre közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Koktélozók Köre vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Koktélozók Köre közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Koktélozók Köre vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Margarita
Az egyik legnépszerűbb tequila-alapú koktél. Nevéről megoszlanak a vélemények, az a biztos csupán, hogy egy hölgy ihlette a névadó mixert.
A legnépszerűbb verzió szerint egy amerikai színésznőről, Marjorie King-ről kapta a nevét 1948-ban. A hölgy allergiás volt minden szeszre, kivéve a tequilát. Az egyik hotelben a spanyol mixer az ő tiszteletére keverte ezt az italt, és nevezte el Margaritának, ami a Marjorie spanyol megfelelője.
Összetevői: tequila, Triple Sec vagy Cointreau, limelé és jégkockák, de limelé helyett szoktak bele citromot is facsarni. Ezt az italt kétféleképpen készítik: shakerrel, vagy simán jéggel összekeverik.
A Grey Goose, a világ egyik legjobb vodkakészítő cége, vérbeli franciaként ad a külsőségekre. 2 extravagáns bárjukat szeretném most bemutatni.
Brüsszelben a Puresang nevű, kedvesen elszállt kreatív céggel készíttették el bárjukat. (Honlapjuk: www.puresang.com
aki megnézi, meg fogja érteni, mire gondolok.) Viszonylag kis helyre kellett egy kifejezetten trendi, elit bárt kialakítani, úgy, hogy egyfajta konferenciateremként is tudjon funkcionálni. A design olyan, mintha egy jégbarlangban lennénk, sok szürke és kékesfehér színárnyalat, csillogó fémek, üvegek, tükrök, háromszögletű, éles, szabálytalan formák.
|
|
1862-ben,
addigi tapasztalatait és kipróbált receptúráit összegezve jelentette meg The
Bon Vivant's Guide or How to Mix Drinks”. („Ínyencek kalauza, avagy hogyan
keverjük az italokat”) című könyvét, koktél receptjeivel, illetve a
koktélkeverés alapjaival, ez volt az első komoly koktélirodalom. Ekkoriban
ragadt rá a „Professzor” név (ne feledjük, 32 éves meglett öregemberről
beszélünk), és emiatt is nevezik őt Amerikában az amerikai koktélok atyjának.
Ha van a koktélok történetének emblematikus figurája, akkor Jerry (Jeremiah) Thomas biztosan az. 1830-ban született New Yorkban. New Haven-ben, Connecticutban tanulta ki az italkeverés (akkori) fortélyait, majd. Kaliforniába ment ahol éppen dúlt az aranyláz. Igazi vendéglátós csibészként a bármixerkedés mellett kocsmai vidám műsorokat is szervezett, illetve természetesen kivette részét az aranyásásból és kereskedelemből.
21 évesen visszatért New Yorkba, majd megnyitotta első szalonját, amit csak egy rövid ideig vezetett, mert „turnézni” indult, végigjárta St.
Ezen
történetek mindegyike megmagyarázza a név eredetét, de valószínűleg sosem
fogjuk megtudni, mi az igazság. Annyi bizonyos, hogy az első feljegyzés, ami
megfogalmazza mi is a koktél, 1806-ban jelent meg New Yorkban, a Hudson
folyóiratban. Ebben a koktélt "különböző alkoholos italokból, cukorból,
vízből és keserűkből készült serkentő italnak" nevezik. A könyvben nincs
szó a név eredetéről.
Az első igazi koktélkönyv viszont jóval később, az 1860-as években jelent meg (szintén a név eredetének megfejtése nélkül), Jerry Thomas írta, címe: „The Bon Vivant's Guide or How to Mix Drinks”.
A koktél,
(cocktail) lefordítva „kakasfarok”. Sok értelmet nem látni ebben a névben.
Annyit tudunk, hogy Amerikából ered, és vannak népszerű legendák az eredetéről,
de ahogy nekünk is csak szájhagyomány útján terjedő, és sajnos bizonyíthatóan
nem igaz történeteink vannak a bikavér elnevezésről (pedig az egy sokkal
kézenfekvőbben magyarázható név), hivatalosan az amerikaiak sem tudják, hogy
honnan jött a kifejezés. Azért
álljon itt egy pár legenda: az egyik legismertebb történet szerint úgy 250-300
éve az amerikai katonák Axolotl mexikói király udvarában kaptak egy helyi
italkülönlegességet, aminek a nevét összekeverték a királylány nevével (Xoctl),
aki az italt felszolgálta és így lett a kevert italok neve: koktél.
Ezekben a koktélokban az abszint volt a kötelező alapanyag, a versenyzőknek pedig improvizálniuk kellett.
Íme a III. helyezett: Franek György összekevert egy fél abszintot, 3 cl Bacardi lemont, 2 cl fehér csoki Monin szirupot, 2 cl zöldalma csoki Monin szirupot, 2 cl zöldalma Monin szirupot, felhúzta ásványvízzel, fél friss lime-mal, 4-5 bazsalikomlevéllel.
A II. helyezett, Gulyás Csaba 1 rész abszintot kevert össze fél friss piros grapefruit levével, kétharmad Passion Pure Monin-nal, 2 gerezd lime-mal és 1 kanál vadhibiszkusz virág levével.
Június 9-én, Dobogómajoron volt az I. Legdurvább Mixerverseny, ami a főszervezőről, Horváth „Legdurvább” Rolandról kapta a nevét. A szakma régi nagy öregjei, pl. Lajsz András is jelen volt az eseményen.
Klasszikus kategóriában a versenyzőknek „Van Gogh” címkés abszintot kellett alapanyagnak használniuk, előzetes felkészülés nélkül kellett ebből a markáns, kesernyés italból szerethető koktélt varázsolni. Hölgyversenyző lett a nyertes: Kocsis Lilla, a Boutique – Bar mixere.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás