Szeretettel köszöntelek a Koktélozók Köre közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Koktélozók Köre vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Koktélozók Köre közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Koktélozók Köre vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Koktélozók Köre közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Koktélozók Köre vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Koktélozók Köre közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Koktélozók Köre vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezen
történetek mindegyike megmagyarázza a név eredetét, de valószínűleg sosem
fogjuk megtudni, mi az igazság. Annyi bizonyos, hogy az első feljegyzés, ami
megfogalmazza mi is a koktél, 1806-ban jelent meg New Yorkban, a Hudson
folyóiratban. Ebben a koktélt "különböző alkoholos italokból, cukorból,
vízből és keserűkből készült serkentő italnak" nevezik. A könyvben nincs
szó a név eredetéről.
Az első igazi koktélkönyv viszont jóval később, az 1860-as években jelent meg (szintén a név eredetének megfejtése nélkül), Jerry Thomas írta, címe: „The Bon Vivant's Guide or How to Mix Drinks”. („Ínyencek kalauza, avagy hogyan keverjük az italokat”). A könyv kiadását és sikerét követően egyre több, e témával foglalkozó könyv látott napvilágot, de a legkiemelkedőbb Harry Johnson 1882-ben megjelent „Illustrated Bartender's Manual”, vagyis „Bármixerek illusztrált kézikönyve” című műve. Ebben már képek is voltak, és itt jelenik meg először a mixer legfontosabb kelléke, a shaker egy korai elődje.
1920.
január 16-án az Egyesült Államokban betiltják a szeszesital-fogyasztást. Ettől
sosem látott magasságokba szökik az alkoholfogyasztás. Az alkoholtilalomból a bűnözők
profitáltak a legtöbbet, egyrészt alkoholcsempészésből, másrészt illegális főzdék,
lepárlók, vegyi üzemek működtetéséből. Elvileg innen datáljuk a
koktélfogyasztás és –készítés igazi fellendülését, mivel a csempészett szeszek általában
rossz minőségűek voltak (Kizárólag illegálisan lehetett szeszesitalokat
készíteni, vagy behozni az országba, így központi minőség-ellenőrzés nem volt.
A maffia pedig nem szívjóságból csempészte az italokat, keresni akart rajtuk,
minél többet. A kereslet szinte végtelen volt, a kockázat nagy, értelemszerűen
senki nem akart még a minőség fenntartásával is foglalkozni.) Ekkor jött igazán
divatba, hogy a nagy töménységű szeszesitalokat édes szirupokkal, gyümölcslevekkel
hígítsák, keverjék, egyrészt, hogy ugyanakkora mennyiségű szeszből minél több
pénzt lehessen kihozni, másrészt pedig az édes, markáns ízek elvették az
alacsonyabb minőségű italok kellemetlen mellékízét.
1934-ben a rendeletet visszavonták, de addigra az amerikai közönség megszerette a koktélokat, sorban nyíltak a koktél-bárok, ami aztán átterjedt az egész világra, és mint tapasztaljuk, a koktélok sikere (bár nem tudjuk a név mit is jelent valójában) töretlen a mai napig.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
A koktél név eredete (és egy kis koktéltörténet) 1. rész
Jerry Thomas „Professzor” az amerikai koktélok atyja 2. rész
Jerry Thomas „Professzor” az amerikai koktélok atyja 1. rész
Mértékkel