Szeretettel köszöntelek a Koktélozók Köre közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Koktélozók Köre vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Koktélozók Köre közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Koktélozók Köre vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Koktélozók Köre közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Koktélozók Köre vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Koktélozók Köre közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Koktélozók Köre vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Igen eredeti ötlet hódít néhány amerikai nagyvárosban: a mixerek új próbálkozása a kevert italok füstös ízesítése.
A füstös íz elérésének legegysezrűbb módja, az ú.n. folyékony füst (egy eredetileg az ételek ízesítéséhez kitalált termék) használata. Ám ahogy az igényes szakács is friss alapanyagokból dolgozik, az igényesebb mixerek is maguk füstölnek inkább a „konzervfüst” helyett. Ilyenkor a poharakkal kezdik az eljárást, azokat is megfüstölik cseresznye- vagy diófaforgácson. A tányérba vagy serpenyőbe kiöntött szirupokat, de néha magukat az égetett szeszeket – grappát, whiskeyt, brandyt – is az éttermekben használatos füstölőkben kezelik. Olvastunk egy oregoni bártulajdonosról, aki jeget füstöl annak kiolvadása közben, majd a vizet visszafagyasztja kockákba.
A barman gyakran gyümölcsökkel, időnként zöldségekkel is dolgozik, nem csoda, hogy sokan próbálkoznak ezek füstölésével is – értelemszerűen ez a barbeque éttermek pultjában dolgozó mixerek számára nagy kihívás. Márpedig vannak gyümölcsök, amiket nehéz így „megszelídíteni”, nem csoda, hogy ezek használatához sokat kell kísérletezni.
Egy floridai bártulajdonos blogjában viszonylag egyszerűbb módszereket ajánl. Ő a vodkába faszéndarabokat dobál, ahogy a vörösbort csipszezik forgáccsal, a gint pedig Lapsang Souchonggal, az egyetlen füstölt teafajtával kezelik elő.
Gulyás Csaba mixer-szakíró szerint érdekes koktélokat lehet a füstölt hozzávalókkal készíteni, akárcsak a molekuláris mixológia alkalmazásával. Magyarországon azonban ezekkel vélhetően nagy szűk réteg tud megismerkedni, hiszen koktélkultúránk fejlettsége távol áll e különlegességektől. Ráadásul a fizető vendégek legnagyobb hányada szinte soha nem tér el az általa is ismert 5-6 koktélfajtától, újdonságokkal inkább rendezvényeken, a meghívó pénztárcájának terhére tesznek kísérleteket.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
Dominó
Mentás másként: mentolos receptek teának, koktélnak
Az öt legütősebb koktél - 5. A Flaming Lamborghini
Az öt legütősebb koktél - 4. A Kamikaze