Szeretettel köszöntelek a Koktélozók Köre közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Koktélozók Köre vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Koktélozók Köre közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Koktélozók Köre vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Koktélozók Köre közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Koktélozók Köre vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Koktélozók Köre közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Koktélozók Köre vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A KOKTÉLOK ALAPJA
A koktél alapvető és megkülönnböztető összetevője, mely mindig a teljes italmennyiség több mint 50%-a. Valójában azonban, ritka kivételtől eltekintve, a teljes tömeg több mint 75%-át jelenti. Az igazat megvallva az alapnak mindig egynemű szeszes italnak kell lennie, mely fő jellegzetességével meghatározza a koktél tipusát, mint peldául a gin a Martini-ét, a whisky a Manhattanét, vagy a rum a Daiquiriket. Bizonyos korlátok között azonban kombinálni lehet két vagy több (ez utóbbi igen veszélyes) szeszes italt mint alapot. Például a rozsbol es a kukoricából főzőtt Bourbon whiskyk, bár ízben határozottan elütnek egymástól, lényegében hasonló sajátosságaik miatt felcserélhetők, vagy egymással kombinálhatóak is. Ugyanigy a gin es a feher kubai rum is kielegitő eredménnyel keverhető. Azonban a három- vagy ötféle alapital válogatás nélküli keverese gyakorlatilag tönkreteszi az összes alkotoóelem jellegzetes izét és aromáját, s ezáltal az izlelőbimbóinkra olyan hatassal lesz, mintha kerékolajat vagy benzint fogyasztanánk.
AZ ÍZT MEGHATAROZÓ ANYAGOK
Ez az alkotórész az, ami a szeszesitalalappal együtt a koktél egyedi izét meghatározza. Az izesitőszernek soha nem szabad azonban túlsúlyba kerülnie. A gin alaú koktélnak felismerhetően meg kell maradnia ginkoktélnak, csakúgy mint a whisky alapúnak is meg kell őriznie jellemző vonásait, ám egyúttal tartalmaznia kell azt a nehezen megfogható ,,nem is tudom micsodát", ami a koktélt sima, illatos, ihletet adó élvezetes itallá varázsolja, amely több, mint pusztán gin vagy whisky.
Az izesitők nagyjából két csoportba sorolhatók:
Az első csoportot az AROMÁS ANYAGOK alkotják - idetartoznak az illatos borok, mint a francia vagy olasz vermut, a Dubonnet, a Byrrh stb. es a különféle keserű ízt adó gyümöcslevek - narancs, citrom, zöldcitrom (lime) cukorral vagy anelkül.
A második csoportot az olyan vegyes, ,,kisimiíó" izesitők alkotják, mint a cukor, a tejszin, a tojas stb.
Mindezeket az izesitoket, kulonosen az aromas jellegűeket, s főleg a keserűeket csak diszkréten szabad alkalmazni. Azt, bogy melyik izesitőt milyen mértekben lehet felhasználni, mindenki tapasztalatszerzés útján tanulhatja meg, saját iízlése és a fogyasztók visszajelzései alapján.
Koktelalapanyagok
Alapitalok |
Konyak, gin, rum, whisky, tequila, vodka |
||
|
|
Borok |
Száraz vermut Édes vermut Dubonnet Sherry |
|
|
Keserűk |
Angostura Abbot's Aged Bronekamp Peychaud |
|
|
Citruskeserűk |
Narancs, zöld citrom (lime) |
|
|
Vegyes izesitők |
Amer Picon Campari Fernert Branca |
|
Gyümölcslevek |
|
Alma Sárgabarack Grepfruit Citrom Zöldcitrom Narancs Maracuja Korte Oszibarack Ananasz Sziiva Malna Paradicsom |
SPECIALIS SZINEZOK
ES IZESITOK
Idetartoznak a sziverosito es egyeb likorfajtak eppugy, mint az alkoholmentes szines gyumolcsszOrpok. Ezek soha
nem nyomhatjak el az alapital izet. Min-dig csak egy-ket cseppnyit hasznaljunk belolak.
Ízmódosítók |
Vegyesek |
Tejszin Tojás Tej Kókusztej Szójatej Cukor |
Színt adó Ízfokozó |
Szíverősitők, szorpok |
Gránátalma Mandulatej Menta Mama |
|
Likőrök |
Advocaat (tojas) Anisette (anizs) Amaretto (keseru) Apricot Brandy (barack palinka) Bailey's Benedictine Chartreuse Cointreau Creme de... (kremlikorok) Drambule (mez es whisky) Galliano |
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
Koktél típusok 1
B52 Koktél
Mentás másként: mentolos receptek teának, koktélnak
1000 literes koktél Pécsett