Koktél: Koktélkészítés - keverj házilag

Szeretettel köszöntelek a Koktélozók Köre közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 682 fő
  • Képek - 327 db
  • Videók - 83 db
  • Blogbejegyzések - 105 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 216 db

Üdvözlettel,

Koktélozók Köre vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Koktélozók Köre közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 682 fő
  • Képek - 327 db
  • Videók - 83 db
  • Blogbejegyzések - 105 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 216 db

Üdvözlettel,

Koktélozók Köre vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Koktélozók Köre közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 682 fő
  • Képek - 327 db
  • Videók - 83 db
  • Blogbejegyzések - 105 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 216 db

Üdvözlettel,

Koktélozók Köre vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Koktélozók Köre közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 682 fő
  • Képek - 327 db
  • Videók - 83 db
  • Blogbejegyzések - 105 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 216 db

Üdvözlettel,

Koktélozók Köre vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A KOKTÉLOK ALAPJA


network.hu A koktél alapvető és megkülönnböztető összetevője, mely mindig a teljes ital­mennyiség több mint 50%-a. Valójában azonban, ritka kivételtől eltekintve, a tel­jes tömeg több mint 75%-át jelenti. Az igazat megvallva az alapnak mindig egy­nemű szeszes italnak kell lennie, mely fő jellegzetességével meghatározza a kok­tél tipusát, mint peldául a gin a Martini-ét, a whisky a Manhattanét, vagy a rum a Daiquiriket. Bizonyos korlátok között azonban kombinálni lehet két vagy több (ez utóbbi igen veszélyes) szeszes italt mint alapot. Például a rozsbol es a kuko­ricából főzőtt Bourbon whiskyk, bár íz­ben határozottan elütnek egymástól, lényegében hasonló sajátosságaik miatt felcserélhetők, vagy egymással kombi­nálhatóak is. Ugyanigy a gin es a feher kubai rum is kielegitő eredménnyel ke­verhető. Azonban a három- vagy ötféle alapital válogatás nélküli keverese gya­korlatilag tönkreteszi az összes alkotoóelem jellegzetes izét és aromáját, s ezál­tal az izlelőbimbóinkra olyan hatassal lesz, mintha kerékolajat vagy benzint fogyasztanánk.


AZ ÍZT MEGHATAROZÓ ANYAGOK


Ez az alkotórész az, ami a szeszesital­alappal együtt a koktél egyedi izét meghatározza. Az izesitőszernek soha nem szabad azonban túlsúlyba kerülnie. A gin alaú  koktélnak felismerhetően meg kell maradnia ginkoktélnak, csak­úgy mint a whisky alapúnak is meg kell őriznie jellemző vonásait, ám egyúttal tartalmaznia kell azt a nehezen megfog­ható ,,nem is tudom micsodát", ami a koktélt sima, illatos, ihletet adó élveze­tes itallá varázsolja, amely több, mint pusztán gin vagy whisky.


Az izesitők nagyjából két csoport­ba sorolhatók:

 

Az első csoportot az AROMÁS ANYAGOK alkotják - ide­tartoznak az illatos borok, mint a fran­cia vagy olasz vermut, a Dubonnet, a Byrrh stb. es a különféle keserű ízt adó gyümöcslevek - narancs, citrom, zöld­citrom (lime) cukorral vagy anelkül.


A második csoportot az olyan vegyes, ,,kisimiíó" izesitők alkotják, mint a cu­kor, a tejszin, a tojas stb.


Mindezeket az izesitoket, kulonosen az aromas jellegűeket, s főleg a keserűe­ket csak diszkréten szabad alkalmazni. Azt, bogy melyik izesitőt milyen mértek­ben lehet felhasználni, mindenki tapasz­talatszerzés útján tanulhatja meg, saját iízlése és a fogyasztók visszajelzései alap­ján.

 

 

Koktelalapanyagok

 

Alapitalok

Konyak, gin, rum, whisky, tequila, vodka



Borok

Száraz vermut

Édes vermut

Dubonnet

Sherry

 

 

Keserűk

Angostura

Abbot's Aged

Bronekamp

Peychaud

 

 

Citruskeserűk

Narancs, zöld 

citrom (lime)

 

 

Vegyes izesitők

Amer Picon

Campari

Fernert Branca

 

Gyümölcslevek

 

Alma

Sárgabarack

Grepfruit

Citrom

Zöldcitrom

Narancs

Maracuja

Korte

Oszibarack

Ananasz

Sziiva

Malna

Paradicsom

 

SPECIALIS SZINEZOK

ES IZESITOK

Idetartoznak a sziverosito es egyeb li­korfajtak eppugy, mint az alkoholmen­tes szines gyumolcsszOrpok. Ezek soha

nem nyomhatjak el az alapital izet. Min-dig csak egy-ket cseppnyit hasznaljunk belolak.

 

Ízmódosítók

Vegyesek

Tejszin

Tojás

Tej

Kókusztej

Szójatej

Cukor

Színt adó

Ízfokozó

Szíverősitők, szorpok

Gránátalma

Mandulatej

Menta

Mama

 

Likőrök

Advocaat

(tojas)

Anisette (anizs)

Amaretto

(keseru)

Apricot Brandy

(barack 

palinka)

Bailey's

Benedictine

Chartreuse

Cointreau

Creme de...

(kremlikorok)

Drambule (mez

es whisky)

Galliano

Címkék: koktél koktél házilag koktél recept koktél típusok koktélok

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 15 éve

Szép összefoglaló):):)

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu