Szeretettel köszöntelek a Koktélozók Köre közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Koktélozók Köre vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Koktélozók Köre közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Koktélozók Köre vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Koktélozók Köre közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Koktélozók Köre vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Koktélozók Köre közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Koktélozók Köre vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A skót Whisky
Az édes ízt a whisky fő összetevőjétől, az árpamalátától kapja, az egyedüli alkotóelemtől, amely az ital legfőbb jellemző tulajdonságát határozza meg. A whisky száraz jellegét a helyi mocsarakból származó tőzeggel futott kemencékben szárított, füstös aromájú árpamalátától, valamint a hangás és tőzegmocsaras területeken átrohanó patakok vizétől nyeri. Skóciában egyetlen olyan hazai termek sincs, amely olyan szorosan tartozna szülőföldjéhez, mint a maláta whisky: az árpa, a víz és a tőzeg saját foldjuk termeké.
A különböző érlelési módok révén a skót whisky gazdag ízkavalkáddal büszkélkedhet. A nemes italt tölgyfahordókban érlelik, olyanokban, melyekben előzőleg portói bort, sherryit vagy bourbont taroltak. Ezek mind hozzájárulnak a ,,Scotch" különleges karakteréhez. A világon sehol másutt nem tudnak a skótok whiskyjéhez meg csak hasonlót sem előállítani.
A legtöbb forgalomba kerülő whiskyfajta voltaképpen kevert ital, azaz blended whisky. A whiskykeverők vagy blenderek nem hamisítók, hanem az érett, „öreg" és a friss, érleletlen ,,fiatal" whiskyt keverik. A keverés célja, hogy az egyes whiskyfajták izének egyenetlenségei „kisimuljanak", és ezáltal létrejön a varázslat, amely egy összetettebb ízhatást juttat érvényre. A blendereknek rendszerint mind a négy skót tájegység malátáiból bőséges választék áll rendelkezésere.
Skócia whiskykészítő tájegységeinek is megvan az eredeti szabályrendszerük, mind a hatósági jogosítványok, mind pedig az adok vonatkozásában, melyek azonban egyedi jellemzőket is tartalmaznak.
Lowland - a skót síkság: A síkvidékiek ügyelnek arra, hogy olyan whiskyt készítsenek, amelyben a felhasznált maláta finomsága érezhető legyen. Ne keveredjen bele magasföldi tőzeg, partvidéki sós víz és tengeri moszat. A síkság a régi országhatárok nyomvonalán, a Clyde folyó torkolatától a Tay folyóig irható körül. A vonal északon Glasgow és Dumbarton fele tér ki, és fut le Dundee, valamint Perth fele.
Highland – a.felföld: A skót felföld a térség kiemelkedő whiskyfőző tájegysége, amely a legnagyobb és ugyanakkor a legváltozatosabb is. A felföld nyugati részen,
legalábbis a szárazföldin, csak néhány, elszórtan elhelyezkedő lepárlóüzem található, és nehéz lenne jellemző vonásaikat általánosnak tekinteni. Ha van bennük egyáltalán valami közös sajátosság, akkor az a lekerekített, erőteljes, száraz karakter.
A felföld távoli, északon fekvő területein, a hangás termőföldnek köszönhetően számos, fűszeres izű whiskyfajtával találkozhatunk, amelyek magukon viselik a tengerparti lepárlókra jellemző hatásokat is. A védettebb skót kelet-magasföldi és a tengertől beljebb eső területeken, melyeket olykor Dél-felföldnek is neveznek, számos ismert gyümölcsaromás whiskyt készítenek. E felföldi területek egyiket sem tekintik whiskykészítő tájegységnek, de a közöttük elterülő reszt, mely Speyside neven ismert, a malátalepárlás hátországaként tartják számon.
A felföldi régióban kevés jó minőségű, a tengerparti részekről, valamint a szigetekről származó malátaféle található, ám egy félsziget és egyetlenegy sziget akkora történelmi jelentőséggel bír az iparágban, hogy mindegyiket saját jogán tekintik whisky-előállító tájegységnek.
Campbelltown: A Mull of Kintyre nevű félszigeten található Campbelltownban régen közel 30 lepárlóüzem működött, ma mindössze három termel. Ezek egyike a Springbank, és kétfajta egyedi malátát gyárt. Ez a látszólagos ellentmondás azért áll fenn, mert az egyik enyhén tőzeges, a másik füstösebb aromájú. A Campbelltownban készülő egyedi malátákat sós jellegük miatt igen könnyű megkülönböztetni a többitől.
Noha mindössze három lepárlóval dicsekedhetnek, mégis mind a mai napig saját jogú gyártókörzetekként tartják számon őket.
Islay: A whisky szigetek közt Islay (ájluh) a legnagyobb. Javarészt tőzegláp borítja, az eső és a belső Hebridák tengere csapkodja. Mindössze 25 mérföld hosszúságú, ám nem kevesebb mint nyolc whiskyfőző üzem található itt, jóllehet nem mindegyik működik. Az itt előállított egyedi maláták tengeri moszatos, jódos, karbolsavas (fenol) jellegükről híresek. Egy kevéske islay-i maláta sok kevert whiskynek csalhatatlan skót ízt kölcsönöz.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
Mértékkel
Koktél receptek jellegük szerint
Koktélok A-Z-ig 5
Koktélok A-Z-ig 4